Dagbog fra Davos

 

Dag 1: “Vores relationer til Kina, har nok aldrig været bedre. Mit forhold til præsident Xi er ekstraordinært. Han holder med Kina, og jeg holder med USA, men bortset fra det, så elsker vi hinanden.” Sådan lød det fra den amerikanske præsident Donald Trump, som var dagens hovedperson på World Economic Forum i den schweiziske alpeby Davos. Han brugte ikke overraskende sin taletid på at fortælle verdenseliten, at USA står midt i et økonomisk boom, som skyldes hans politik og hans opgør med Kinas uretfærdige handelspraksis.

Blog-Christina-Boutrup-Davos-cut.jpg
 

Han forsvarede USA’s strategi med at indføre straftold på kinesiske produkter og varslede, at det også vil ramme andre lande fremover. Selvom handelskrigen langt fra er løst, fordi den i højere grad er et teknologikapløb og en stormagtskamp, så lykkedes det i sidste uge Donald Trump at få underskrevet en delaftale med Kina, som blandt andet indeholder et løfte fra Kina om at købe amerikanske varer for 200 milliarder USD over de næste par år.

I vanlig Trump-stil skruede den amerikanske præsident endda lidt op for tallene, da han proklamerede, at det nok snarere ville lande på 300 milliarder USD. Til trods for, at mange eksperter har regnet sig frem til, at selv 200 milliarder USD vil være urealistisk at opnå, fordi Kinas økonomiske vækst er bremset op.

Kinas præsident Xi Jinping kommer ikke til Davos i år, da det er tæt på kinesisk nytår, og han har i stedet valgt at sende vicepremierminister Han Zheng, som også var på talerstolen tirsdag. Han talte som ventet om åbenhed og inklusion og understregede, at åbenhed er blevet et varemærke for Kina.

Huawei er som bekendt spydspidsen i Kinas teknologiske fremmarch i verden og er ikke overraskende blevet omdrejningspunkt i handelskrigen med USA. Virksomheden er blandt andet kommet på en sort liste i USA, som betyder, at amerikanske virksomheder ikke må sælge til Huawei. Det var ifølge Huaweis grundlægger Ren Zhengfei, som også er i Davos, et hårdt angreb mod virksomheden, men det har ikke skadet den ”ret meget”, fordi den var godt forberedt. Her henviser han sandsynligvis til, at Huawei har lanceret sit eget styresystem efter, at Googles Andriod-system ikke længere kan bruges i Huaweis smartphones.

Hvis man tror, at handelskrigen og den tiltagende amerikanske skepsis mod kinesisk teknologi hæmmer kinesiske virksomheders internationale ekspansionsplaner, kan man godt tro om igen. For eksempel er en af Kinas andre fremadstormende virksomheder Xiaomi på vej ind i Vesteuropa. Det vender vi tilbage til.

Først lidt om mine egne oplevelser i Davos tirsdag: Jeg overhørte blandt andet en paneldebat om fremtidens teknologier, som var arrangeret af mediet Quartz. Fokus var naturligvis på kunstig intelligens, 5G og kvantecomputere, og paneldeltagerne var blandt andre topfolk fra PayPal og Deloitte.

Idéen om at forsøge at kigge ind i 2025 var fin, men der var desværre en kæmpe blind vinkel, fordi mange af de ting, der blev talt om allerede foregår i Kina. Problemet var, at der ikke var kinesere i panelet, og den overfladiske spådomsnak foregik helt uden reference til den virkelighed, som i øjeblikket ruller sig ud i Kina. Hvis man vil have et realistisk billede af verden i 2025, kan man ikke ignorere udviklingen i Kina, som på godt og ondt er blevet et vindue til fremtiden.

Lige et par facts: Kina har i flere år eksperimenteret med fremtidens internet - aka kvantecomputere – i flere millionbyer og har også lanceret verdens første kvantesatellit.
Desuden er kinesiske virksomheder i dag førende inden for den praktiske anvendelse af kunstig intelligens, og alt tyder på, at Kina vil være det land i verden, som er nået længst med udrulningen af 5G i 2025.
Derfor virker det helt skørt, at man kan tale om disse teknologier uden at tage højde for, hvad der foregår i Kina. I stedet kunne man diskutere, hvordan virksomheder og regeringer i Europa og USA skal forholde sig til udviklingen inden for især kunstig intelligens i Kina, som åbner helt nye udfordringer, men også muligheder.

Er det for eksempel okay for en europæisk eller amerikansk virksomhed med produktion eller udvikling i Kina at udnytte det særlige lovgivningsmæssige miljø (læs: cowboyland for dataindsamling) og indsamle en masse data, som kan bruges til at accelerere virksomhedens teknologiske udvikling? Eller er det uetisk?
Heldigvis var der mere realisme på programmet i The Sanctuary - en gammel kirke, som den danske fintech-virksomhed Tradeshift har lejet under World Economic Forum. Her har den amerikanske tv-station CNBC også base i løbet af ugen, og derfor kan man møde en masse spændende mennesker i paneldebatter og mere kvalificerede interviews.

Kai-Fu Lee and Christina Boutrup davos.jpg

Jeg havde for eksempel fornøjelsen af at igen i år at lytte til AI-eksperten Kai Fu Lee, der står bag investeringsfonden Sinovation Ventures og har udgivet bogen AI Superpowers. Han bekræftede min tese om, at sundhedsindustrien kommer til at drive en stor del af væksten i Kina i de kommende år, hvilket er særligt interessant set med danske briller.

Vi har nogle af verdens førende medicinalvirksomheder og producenter af medicinsk udstyr, og de mærker i disse år, at det er blevet lettere at få godkendt produkter og udføre kliniske tests i Kina. Men samtidig rykker den lokale kinesiske industri med raketfart, og de danske virksomheder kan snart se frem til massiv konkurrence og prispres – ikke bare på det kinesiske marked, men i hele verden.

Som tidligere nævnt er den kinesiske smartphone producent Xiaomi klar til at rulle sine produkter ud i Vesteuropa.

Blog-Christina-Boutrup-Davos-talk-cut.jpg

Eller rettere sagt: Den er i fuld gang. Det fortalte Xiaomis veltalende CFO, Shou Zi Chew, da han blev interviewet af CNBC på scenen i den gamle kirke.
Virksomheden har tidligere koncentreret sig om Sydøstasien og Inden, hvor den er meget succesfuld, men nu skal der altså fuld turbo på Vesteuropa. Der er ingen tvivl om, at ekspansionsplanerne i USA er sat på standby.

Xiaomi er i øvrigt meget tæt på at overhale Apple som verdens tredjestørste smartphone producent efter Samsung og Huawei, der er henholdsvis nummer et og to, og virksomheden har planer om at lancere hele 20 nye modeller til 5G i 2020.
Xiaomi er mest kendt for sine telefoner, men det er ifølge Shou Zi Chew også sandsynligt, at vi snart kommer til at se Xiaomi lancere tv-skærme i Europa. Da jeg for et par måneder siden var på Mallorca, så jeg, at Xiaomi havde åbnet en flot butik på hovedstrøget med elektrisk løbehjul, højtalere og andet ”smart home” udstyr.

Christina Boutrup